Home > Dieren > Katten > Kortharige katten > exotic shorthair

Exotic Shorthair


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                           EXOTIC SHORTHAIR
EXOTIC SHORTHAIR
Sterke punten
Schrander
Rustig
Gelijkmatig humeur
Speels maar niet vernielzuchtig
Gezeglijk
Lief voor andere dieren en kinderen
Zwakke punten
Geen nadelen bekend
In Noord-Amerika erkend ras, dat ontstaan is door kruising van de American Shorthair met de Pers. Het komt sterk overeen met de Europese Korthaar en wordt daarom ook in Europa niet erkend. Door zijn stompe neus, brede wangen, compact lichaam en korte heeft hij veel weg van de Pers; zijn korte vacht is echter gemakkelijker te onderhouden. Het is een kat met een rustige aard en een gelijkmatig karakter. Toch is hij speels. Kortom, een ideaal huisdier.
Uiterlijke verzorging De Exotic Shorthair is gemakkelijk te onderhouden. Wel moeten dagelijks de losse haren door kammen worden verwijderd, zodat de kat geen last krijgt van haarballen in de maag. De vacht is kort en plucheachtig. De vacht is kort en plucheachtig. Het handigst is een kam met middelmatig tanden, terwijl af en toe met een rubber borstel kan worden gemasseerd.
Oorsprong en geschiedenis
De Exotic Shorthair werd in Noord-Amerika bewust gefokt om een kat van het Perzische type maar met een korte vacht te verkrijgen. In het begin werden Perzen met American Shorthairs en Burmezen gekruist, maar men beperkt zich nu tot American Shorthairs. Vanaf 1966 worden ze in de Verenigde Staten Exotic Shorthairs genoemd. American Shorthairs die het Exotic type benaderden mochten opnieuw worden ingeschreven als Exotic Shorthairs, met behoud van de eventuele titels die ze eerder hedden behaald.
Het zijn gezonde, aanhankelijke, eenvoudig te verzorgen katten, die in Noord-Amerika steeds populairder worden en in de tentoonstellingsring prettige dieren zijn om te hanteren.
Fokken
Om in Noord-Amerika als Exotic Shorthair erkend te worden moeten beide ouders Exotic Shorthair zijn of de ene een Pers en de andere een American Shorthair. Alle kleuren en tekeningen zijn toegestaan. De poezen zijn sterk en brengen kittens voort die weinig gevoelig zijn voor ziekten.
Kittens
De kittens zijn speels maar niet onbesuisd en dol op andere dieren en mensen. Ze reageren prima op een goede behandeling en veel aandacht.
RASSTANDAARD
Wat type betreft moet de Exotic Shorthair voldoen aan de standaard voor de Pers, maar zijn vacht is kort en plucheachtig. Vacht. Middelmatig lang, dicht, zacht, glanzend en veerkrachtig. De haren moeten niet tegen het lichaam aanliggen maar sfstaan.
Lichaam. Gemiddeld tot groot, compact en laag op de poten. Diepe borst, massieve schouders en achterhand, met een kort, rond middel. Hoizontale ruglijn. Poten kort, dik en stevig. Voorpoten recht. Voeten groot, rond en stevig.
Staart. Kort, dik, recht en laag gedragen; eindigend in een afgeronde punt en geen knik.
Kop. Breed, rond en massief, met een zachte gezichtsuitdrukking. Een rond gezicht op een korte. dikke hals. Korte, brede, stompe neus met stop. Wangen gevuld en goed ontwikkelde kin. Oren klein, ver uiteen en laag op de kop staand, goed passend in de ronding van de kop. Oorpunten afgerond en schuin naar voren staand; oren aan de basis niet te ver open.
Ogen. Groot, rond, helder en ver uit elkaar staand.
KLEUREN EXOTIC SHORTHAIR
Alle kleuren van de American Shorthair en de Pers zijn toegestaan, dwz. wit met blauwe, oranje of verschillend gekleurde ogen; zwart; blauw; rood; creme; chinchilla; shaded silver; chinchilla golden; shaded golden; shell cameo; shaded cameo; shell tortoiseshell; shaded tortoiseshell; zwarte smoke; blauwe smoke; cameo smoke; smoke schildpad; klassiek en gestreept tabby in zilver, rood, bruin, blauw, creme en cameo; gevlekt tabby in bruin, blauw en zilver; schildpad; calico; verdund calico; verdund schildpad; tweekleurig; van-tweekleurig; van-calico; van-verdunschildpad-met-wit.