Home > Dieren > Paarden > Donpaard

Donpaard


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                                                 donpaard
DONPAARD

Een 'allround' warmbloed paard; vroeger bijna uitsluitend rijpaard (cavaleriepaard der Donkozakken); sober, onverwoestbaar sterk; gaat lang mee; rustig temperament; energiek karakter; veel gebruikt voor verbetering van bestaande inlandse rassen in de Kasakse, Kirgische en andere republieken.
Middelgroot, dikwijls licht hoofd met een rechte of ietwat ramsneuzige neuslijn; kleine, beweeglijke oren; grote ogen; smalle neusgaten; weinig duidelijk gevormde schoft; korte rug; breed, lang,licht afhangend kruis; goede borstdiepte; schouder dikwijls kort en steil; geringe ribbenwelving; tamelijk opgetrokken flanken; droge, dikwijls wat lichte benen; voorknie niet zelden wat arm; voorbenen dikwijls hol en achterbenen soms sabelbenig; steile kootstand; tamelijk grote goede hoeven; kleur overwegend vos met een gouden glans; googte tussen 1.56 – 1.59 m.
Tamelijk regelmatig,doch niet zeer elegant of veerkrachtig maar dikwijls eerder iets stotend. In galop niet steeds ruim genoeg als gevolg van de ongunstige hoeden van schouders en bekken.
Fokgebied, de USSR en wel het gebied van Rostow, Wolgograd, Archangelsk, Saratow, gebied om Stawropol en de Kirgisische republieken. De beste stoeterijen zijn tegenwoordig de Budjonny- en de Issik-Kulsk-stoeterij in de Kirgisische republiek.
Uitgangsras het lichtere, drogere, drogere, meer beweeglijke Oud-Donpaard. Dit paard kwam voort uit paarden, die de Kozakken van de Kalmuken verwiervan en in kudde-verband verder fokten. Deze kudden werden nog aangevuld met buitgemaakte paarden van het Karabagh, van het Turkmeense en van het Perzische ras. In de loop der eeuwen werd hieruit een meer homogeen ras gevormd, dat veredeld werd in de aanvang van de 19e eeuw met hengsten van de edelste rassen uit Rusland, zoals de Orlows. Daarna ontwikkelde zich een nieuw sterker type met tamelijk goed exterieur en de karakteristieke, effectvolle goudkleur. Einde der 70er jaren begon men met stelselmatig kruisen met Engels Volbloed. Sedert 1920 wederopbouw van het door de oorlog sterk uitgedunde ras en verdere ontwikkeling tot het tegenwoordige gebruikstype.