Home > Dieren > Paarden > Franse draver

Franse Draver


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                                                   franse draver
FRANSE DRAVER

Wedstrijdpaard voor harddraven, aangespannen voor sulky en onder het zadel (in z.g. Monte-courses); over 't algemeen groter, harmonischer en mooier gebouwd dan de Amerikaanse Standard Trotter. Deels een ongelijkmatig temperament; uitstekende tuig- eigenschappen; grote energie en uithoudingsvermogen; van bijzonder veel belang voor de Franse landspaardenfokkerij.
Niet zelden een groot lelijk hoofd, goed aangezette hals; voor treffelijke bovenlijn; goede en duidelijk gevormde schoft; opvallend degelijke rug met goed aangesloten achterhand; schouder soms steil en los; dikwijls licht beenwerk; fijne, niet zeer duidelijk gevormde gewrichten, vooral het spronggewricht; kootstand dikwijls steil; vooral voor; hoeven van voortreffelijke kwaliteit en vorm; hoofdzakelijk bruine haarkleur; hoogte 1.65 – 1.70 m.
Bewegingen: enorm drafvermogen; stap galop voldoende.
Fokgebied, Frankrijk: stoeterijen Le Pin, Saint Lo, I'Orne, Victot, du Chemoitou, Chartreux, Meantry, talrijke particuliere stoeterijen Italie en Belgie fokken ten dele ook op franse grondslag.
Uit de Anglo-Normandiers ontstaan door selectie op de aanwezige drafeigenschappen, waarbij de Staat voortdurend controle uitoefende. Eerste draverijen in 1836. Oorspronkelijk werd elk Anglo-Normandisch paard, dat aan een door het Franse Ministerie van Landbouw uitgeschreven verrichtingsproef deelnam en aan bepaalde normen daarbij voldeed, in het particuliere' Studbook Trotteur Francais' opgenomen. In de loop der jaren een niet onbelangrijke kruising met Amerikaanse Dravers. Sedert 1922 een officieel stamboek, dat in 1937 gesloten werd. Belangrijkste hengstenlijnen-stichters:'Conquerant' en 'Normand', stammend van de Engelse Halfbloedhengst 'Young Rattler', 'Lavater' van de Norfolk-draver 'The Norfolk Phenomenon' en 'Phaeton' van de Engelse Volbloedhengst ' The Heir of Linne'. Tegenwoordig gaan meer dan 60% van alle Franse Dravers terug op de 'Conquerant'- lijn via 'Fuschia', de belangrijkste vertegnwoordiger ervan.Bijna een derde van alle draverijen worden onder het zadel uitgeschreven; de rest voor de sulky. De Franse Draver is qua exterieur en uithoudingsvermogen de Amerikaanse de baas en in snelheid zijns gelijke.