Home > Dieren > Paarden > Holsteiner

Holsteiner


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                                                  holsteiner
HOLSTEINER

Reeds eeuwenlang het paard- voor-alle-doeleinden in Duitsland; van oorsprong een licht, maar krachtig, elegant koetspaard, dat tegelijk geschikt was als rijpaard. In de jongste tijd heeft het bewezen over bijzondere springvermogens te beschikken en gaat – door veredeling met Volbloed en Oostpruisisch bloed – hoe langer hoe meer op een zuiver rijpaard lijken; het heeft goede manieren , een onberispelijk temperament en karadter.
Paard van' grote lijnen ', flink, diep, breed dikwijls iets ramsneus, met veel uitdrukking, levendige oogopslag, grote neusgaten en bewegelijke oren; lange, goed aangezette en mooi opgerichte hals; krachtige, dikwijls wat lange rug; gespierde lendenen; goed gespierd kruis; brede, behoorlijk diepe borst; meestal goed gelegen schouder; uitstekende ribbenweliving en behoorlijk segloten in de flanken; goede ledematen met degelijke droge pezen en gewrichten; haarkleur van licht- tot zwart-bruin, schimmel en vos zeldzamer; hoogte 1.65 – 1.75 m.
Lange stap, ruime, krachtige draf met tamelijk hoge actie; veerkrachtige ruime galop en meer dan middelmatig springvermogen.
Fokgebieden,Duitsland: Holstein, vooral Kremper en Wilster Marsch en Dithmarschen; de fokkerij bevindt zich geheel in particuliere handen.
Reeds in de vroge Middeleeuwen bezat Holstein een bloeiende paardenfokkerij. Na de hervorming werden Spaanse hengsten ingevoerd. De Holsteiner is de stamvader van een hele rij belangrijke fokkerijen; zo werd b.v. Met Holsteinse hengsten de grondslag gelegd voor de stoeterij te Celle, Dillenburg en Cordoba. Toen Sleeswijk-Holstein aan Pruisen kwamwerd in Traventhal in 1868 een Landgestut gesticht en werd de fokkerij, die tot op dat ogenblik uitsluitend in handen van de boeren was, gereorganiseerd door de Pruisische Staat. Sedert de opheffing van Traventhal in 1960 bevindt de fokkerij zich weer geheel in handen van het Holsteinse stamboek. Als stamvaders van de tegenwoordige Holsteiners gelden de in de 19de eeuw geimpouteerde hengsten 'Protocoll' en 'Burlington Turk'. De indertijd belangrijkste hengstenlijnen waren die van de hengsten 'Adjudant', 'Achill', 'Ethelbert', Amurath', 'Cicero'en 'Fuselier'; hiervan alleen nog maar in manlijke lijn die van 'Achill' en 'Ethelbert'.