Home > Dieren > Paarden > Iers jachtpaard

Iers Jachtpaard


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                                            iers jachtpaard
IERS JACHTPAARD
Zeer veredeld, elegant, fors rijpaard met geweldig springvermogen; grote draagkracht; energiek, snel, groot uithoudingsvermogen; degelijk, gezond gestel.Eigenlijk geen 'ras', maar over 't algemeen een kruising van Engelse Volbloedhengsten met meer of minder hoog in het bloed staande merries van verschillende landrassen (in Engeland de Cleveland Bay, Suffolk e.d.;in Ierland het Irish Draught Horse ); is dus een 'halfbloed' in de werdelijke betekenis van het woord.
De mooiste exemplaren lijken meer of minder op het Engels volbloed; edel, flink gelijnd, zeer verschilend in maat, maar zelden onder 1,65 m.
Ruime stap; zeer ruime, snelle galop, welke het lang kan volhouden; meer dan normaal springvermogen (de Ierse Hunter is meestal handiger in het springen en heeft er meer aanleg toe).
Fokgebied, overal in de Angelsaksische wereld,vooral in Engeland en Ierland; controle in Engeland op de fokkerij door 'Hunters Improvement and National Light Horse Breeding Society'; belangrijke fokkerijen van Hunters ook in Zuid-Afrika en Australie.
Kruising tussen Volbloed en inlands paard, eigenlijk reeds direct nadat er van Engels Volbloed gesproken kon worden.