Home > Dieren > Paarden > Oostfries

Oostfries


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                                      oostfries
OOSTFRIES

Zwaarste Duitse warmbloe-veelzijdigheidspaard; op de grens van koudbloed, echter met zoveel 'nerv' en adel, dat het altijd in zijn type de sterke warmbloed-carossier zal blijvan; met een trotse imponerende houdig, meestal harder en met meer uithoudingsvermogen dan de Oldenburger. De produkten met hengsten met hengsten van Arabisch ras – de zgn. 'Friese Arabier'- die men na de laatste oorlog heeft gefokt, zijn bijzonder geschikt als rijpaard en onderscheiden zich door springvermogen en harmonische bouw.

Een uitgesproken klein, meestal edel hoofd met ramsneus; mooi aangezette, hoog opgerichte, kolossale hals; diepe brede romp met flinke ribbenwelving; goed gesloten in de flanken; breed, recht, krachtig gespierd kruis; goede schouderligging; weinig schoft; vier korte, krachtige ledematen met sterke, massieve gewrichten en droge pezen; kleur zeer veel vos; minimum hoogte 1.72 m bandmaat (uitgezonderd de Friese Arabier).

Ruime stap; ruime hoge draf; sterde energieke knie-actie vanuit de achterhand. De Friese Arabier heeft bovendien een uitstekende galop en een dito springvermogen.

Fokgebieden, Duitsland: Oostfriesland; de fokkerij ligt geheel in handen van de boeren. Als Oostfries gelden alle paarden door het Oostfriese stamboek ingeschreven en die een Oostfries brandmerk dragen.

Oorspronkelijk schijnt de Oostfries een koudbloedras geweest te zijn, dat echter reeds in de Middeleeuwen door kruisen met edele paarden van uitheemse afkomst veredeld werd. In de 19e eeuw kreeg dit ras door gebruik van Hannoveraanse hengsten zijn tegenwoordige vlotte gangen en temperament. De in de jongste tijd gefokte Friese Arabier kan men helaas voor verdere fokkerij niet gebruiken omdat de produkten dan meestal te licht uitvallen.