Home > Dieren > Paarden > Oostpruis

Oostpruis


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                                     oostpruis
OOSTPRUIS (Trakehner)
Tegenwoordig - naast de Volbloedrassen - het edelste rijpaardenras van Dyutskand. Een licht, edel, elegant, nobel rijpaard.Vroeger een ideaal remonte - paard voor de lichte cavalerie; her best militaire en jachtpaard van Duitsland; taai,hard, sober, veel uithoudingsvermogen, gemakkelijk te voeden, vlot met een levendig temperment en een goed karakter.
mooi opgerichte, fijne en lange hals; fijn, edel hoofd; hiet zelden tamelijk lange hangoren; over 't algemeen zeer droog; hoge, lange schoft; lange schuine schouder; krachtige, veerkrachtige rug met goede plaats voor het zadel; lang, schuin, goed gespierd kruis; gesloten lendenen; diepe en meestal niet zeer brede borst; alle vier benen meestal zeer droog en correct; in het voormalige Staats- en Hauptgestut Trakehnen volgens haarkleur afzonder- lijk gefokt: vossen, bruinen, zwarten en een kudde gemengdkleurigen; hoogte 1.60 - 1.75 m.
Zeer correcte, 'schwungvolle' bewegingen; lange stap; lange, vlakke draf zonder knie- actie; groot galoppeervermogen.
Fokgebieden, tot 1945 in de provincie Oostpruisen: Hauptgestut Trakehnen; bovendien de Landgestute Rastenburg, Georgenburg, Gudwallen, Marienwerder, Braunsberg, en tal van particuliere stoeterijen. Tegenwoordig staat de fokkerij van het 'Oostpruisische Warmbloedpaard van Trakehner afstamming' onder leiding en controle van het Trakehner Verband te Hamburg-Farmsen en bevindt zich in de stoeterijen Hunnesruck, Birkhausen, Rantzau Schmoel, Panker, Webelsgrund en een aantal kleinere fokkerijen. Als Warmbloedpaard van Trakehner afstamming gelden alle paarden die bij het genoemde stamboed ingeschreven staan en een brandmerk ervan dragen, evenals paarden die een origineel Trakehner of ander Oostpruisisch brandmerk dragen en wier ouderdom het aannemelijk maakt dat hun afstammingspapieren tengevolge van oorlogshandelingen verloren zijn gegaan.
Reeds voordat Oostpruisen vanuit het Westen gekoloniseerd werd, was de paardenfokkerij er al belangrijk; later werden Oosterse hengsten ingevoerd door de Ridders van de Duitse Orde. Trakehnen werd gesticht in 1732 door de soldatenkoning Frederik Willem I, alwaar sedert 1786 stelselmatig gefokt werd op de grondslag van het Oostpruisische Landslag onder gelijktijdig gebruik van Arabisch en Engels Volbloed. Tot 1945 verd in de behoefte aan remontepaarden van het Duitse leger overwegend voorzien door aankoop in Oostpruisen. Na de oorlog, het verlies van Oostpruisen aan Polen en verlies van het grootste aantal edele fokpaarden door oorlogsgeweld, werden de resten bijeen gezocht door genoemd stamboek en werd een nieuwe fokkerij als het ware uit het niets opgebouwd. De belangrijkste hengst was 'Perfectionist' (Volbloed) en zijn zonen 'Jagheld' en 'Tempelhuter'.