Home > Dieren > Paarden > Pur sang

Pur Sang


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                                                   pur sang
PUR SANG
Het renpaard bij uitnemendheid (voor vlakkebaan-en hindernisrennen onder de ruiter); tevens lichtste en elegantste rijpaard met het grootste verrichtingsvermogen en gewilligheid om te vechten; is evengoedafgezien van de rennen- geschikt voor dressuur, veelzijdigheid, spring – en jachtpaard; zeer edel, droog, taai, vlug, intelligent; met een zeer levendig,ijverig, niet altijd gemakkelijd temperament en karadter; wat adel en fokvastheid betreft gelijkstaand met de Oosterse Volbloed; echter als veredelaar van halfbloedfokkerij eerder de meerdere van het Oosterse Volbloed; onmisbaar bij het fokken van halfbloedpaarden, waarvan zware verrichtingen zullen worden gevraagd.
Meestal edel, droog, fijn hoofd met grote, levendige ogen en wijde neusgaten op een mooi geplaatste hals; hoge, lange schoft; lange schuine, goede gespierde schouder; diepe, meestal smalle borst; zeer diep; krachtige,gespierde, veerkrachtige, niet altijd rechte rug met voortreffelijke ligplaats voor het zadel en dikwijls bijna ideale krachtige lendenen als verbinding met een lang, schuin, sterk gespierd kruis (niet zelden een weinig overbouwd); gespierde, buitengewoon droge, dikwijls wat nauw staande ledematen met kleine, goed gevormde hoeven; solide pezen; niet zelden een iets te weinig uitgesproken voorknie; massieve; massieve goed gevormde spronggewrichten; haarkleur overwegend bruin, vooral donkerbruin, maar ook vossen, schimmels, zwarten; hoogte 1.55 -1.70 m.
Ongewoon lange stap; lange stap; lange, vlakke draf; is een galoppeermachine met geweldige, lange, ruime en verende galopsprongen; meer dan normaal springvermogen.
Fokgebieden, de fokkerij is interantionaal; verspreid over alle cultuurlanden der wereld; zwaartepunt van de fokkerij ligt in de landen van oorsprong, Engeland en Ierland- centrum van de Engelse Volbloedfokkerij is Newmarket – en in andere Europese landen (heden vooral Italie, stoeterij Dirmello Olgiata), verder in USA (Kentucky), Australie, Brazilie,USSR (Oekraine, stoeterij Onufreiwsky); de belangrijkste stoeterijen van Duitsland bevinden zich uitsluitend in particulier bezit.
Het Engelse Volbloedras is ontstaan door stelselmatige en voortdurende teeltkeuze op grond van de zwaarste snelheidsproeven. Stamvaders van deze fokkerij werden allereerst drie Oosterse hengsten; The Byerly Turk, The Darley Arabian en The Godolphin Barb, die tegen het einde van de 17e, begin van de 18e eeuw Engeland binnenkwamen. Deze hengsten werden gepaard met Engelse inlandse merries, die reeds generaties lang in rennen hadden gelopen. Een deel van deze merries voerde eveneens reeds Oosters bloed, maar over de afstamming en herkomst van het grootste deel van deze merries weet men tegenwoordig nog weinig of niets; er zijn aanwijzingen waaruit men meent te mogen opmaken dat een vrij groot aantal van hen pony's zijn geweest. Sedert het ontstaan van het Volbloedras is de schofthooget van een gemiddelde hoogte van minder dan 1.50 m toegenomen tot 1.60 m, ten dele zelfs tot 1.70 m. Als Volbloed geldt elk paard wiens afstamming van zowel moeders- als vaderszijde op paarden terug te voeren is die in het General Stud Book staan ingeschreven. De Zgn. Klassieke fok-rennen worden overal ter wereld bijna ondr dezelfde naam en over dezelfde afstanden als Engeland gelopen: Derby, Oaks, St. Leger, 1000en 2000 Guineas.