Home > Dieren > Paarden > Sleeswijker

Sleeswijker


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                                                 sleeswijker
SLEESWIJKER 
Krachtig, middelgroot, niet te zwaar koubdloed werkpaard met uithoudingsvermogen en voldoende draf; over 't algemeen een mak en goedaardig paard; vroeg rijp.
Kort hoofd met breed voorhoofd; hals eerder kort en tamelijk zwaar; brede borst; voldoende diepte; krachtige niet te lange rug; goed gespierde schouder; ronde welving van de ribben; brede gespierde lendenen; breed en rond kruis met goed ingeplante staart; vier krachtige, korte ledematen; voor dikwijls wat frans staande; niet al zwaar behang; grote ronde, dikwijls iets te vlakke hoeven; in 't algemeen een tamelijk gedrongen, krachtig uitziend paard met mooie bovenlijn; haarkleur meestal vos en alle tinten,schimmel en bruin is zeldzamer; hoogte 1.55 – 1.65 m.
Ruime, vrije stap; ruime, energieke dref, voor dikwijls wat binnenwaarts opnemend.
Fokgebieden, Denemarken en Duitsland: Jutland, Noord- en Zuid-Sleeswijk. De fokkerij is uitsluitend in handen van de boeren, zowel in Denemarken als in Duitsland.
Het ras hoort thuis in de Noordfriese Marschen (polders) en wordt reeds tijdens de Romeinen vermeld. In de Middeleeuwen leverde het de zware toernooi-paarden. Sedert de 19de eeuw gekruist met vreemd bloed, in de laatste tijd vooral met Boulonnais om het ras wat meer bewegelijkheid en adel te geven.