Home > Dieren > Vogels > arend

Arend


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                        arend
AREND
Verspreiding : Europa, Azie (niet in het Zuiden), Noordwest-Afrika en Noord-Amerika.
Veldkenmerken : Grote bruine arend met imposante zeil- en zweefvlucht. Het vliegbeeld is slanker dan van de zeearend, steeds met naar boven omgebogen slagpennen, vrij lange rechthoekige staart en vooruitstekende kop, met zwarte snavel, jonge vogels, die in Belgie het meest gezien worden hebben een witte vleugelvlek aan de basis van de slagpennen en een witte staart met zwarte boord. Adulten bezitten een goudgels nekvlek. Roept zeer zelden, 'hieja', 'jiek-jiek-jiek'.
Biotoop : Thans bijna overal in Europa een uitgesproken bergvogel, behalve in Rusland. Leeft tot dichtbij de boomgrens en jaagt ook boven stepachtige vlakten met weinig of geen bomen. Bewoonde vroeger ook uitgestrekte bossen met open ruimten. Nu echter het best thuis in woest bergland met steile rotsen waar veel halfgrote zoogdieren (marmotten bv. in de Alpen) of hoenderachtigen leven (sneeuwhoenders bv. in N.-Europa).

Soorten Arenden:
Voortplanting : In maart-april (ook vroeger in Noord-Afrika) meestal 2, Zelden 1 of 3 witte eieren met paarse of bruine vlekken. Het horst zit meestal onbereikbaar hoog in een rots-wand, maar plaatselijk zijn er ook boomnesten, zoals inn Centraal Schotland en in Rusland. Na meerdere jaren gebruik kan het nest zeer omvangrijk worden. De nestkom wordt vaak met heidetakken getooid. Beide geslachten broeden, het wijfje echter meest. De broedduur bedraagt = 40-45 dagen. Het jong vliegt na = 77-80 dagen uit. Er is bijna steeds 1 enkel jong dat tot januari bij zijn ouders blijft. Per jaar 1 enkel broedsel.
Verplaatsingen : Adulte steenarenden (na 4 - 6 jaar) zijn standvogels, de juvenielen zwerven soms ver weg, van september tot februari of later. Is in West-Europa zeldzamer dan de zeearend.