Home > Dieren > Vogels > arend > Apenarend

Apenarend


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                    Apenarend
APENAREND

Deze arend van het regenwoud, een van de grootste roofvogels ter wereld, heeft een typische ’bosjagervorm’: de vleugels zijn groot en breed met afgeronde uiteinden en de staart is lang. Deze combinatie zorgt voor snelhei en wendbaarheid bij het manoeuvreren tussen de takken. Soms wordt de arend zeilend boven het regenwoud aangetroffen, maar meestal jaagt hij door in het woud van de ene uitkijkpost naar de andere te trekken, waar hij dan op iets eetbaars wacht. Hij eet bosbewoners zoals apen, maki’s en grote vogels (tot aan neushoornvogel). De apenarend slaakt langgerekte fluittonen die nogal zwak klinken voor zo’n machtige vogel. Het legsel bestaat uit een ei, de soort broedt vermoedelijk slechts om het jaar.
NEST Omvangrijke constructie van takken en twijgen, in de vork van een dike tak van een boom die boven het omringende regenwoud uitsteekt.
VERSPREIDING Filipijnen.
N. B. Vrouwtjes zujn iets groter dan mannetjes. Deze vogel is zeldzaam en behoort tot de bedreigde diersoorten, voornamelijk als gevolg van ontbossing.