Home > Dieren > Vogels > Mees > Bruine kuifmees

Bruine Kuifmees


Klik hieronder om te zoeken in onze website


                               Bruine kuifmees
BRUINE KUIFMEES, Parus dichrous

(ca. 12 cm)
Deze elegant gevormde Mees komt voornamelijk voor in het Himalayagebergte en in het bergland van Noordwest- en Zuidwest-China, zij het in 4 verschillende rassen. Hodgson ontdekte deze zeldzame soort in de bergen van Nepal, op hoogten, varierend van 2700 tot 3900 m.
Meestal waren ze in gezelschap van andere Mezensoorten. Ten tijde dat Gould de illustratie voor dit werk moest maken, bevonden zich slechts enkele exemplaren in Europese collecties en moest hij gebruik maken van de exemplaren die Hodgson zelf verzameld had.
In ieder gezelschap komt meestal slechts 1 paartje voor en de troep heeft een gezamenlijk jachtterrein, waarbinnen rivalen niet worden toegelten. De vogels zoeken’s zomers hun voedsel in struiken en bomen op middelmatige hoogte, in de winter komen ze echter veel op de grond, omdat ze dan geen insekten meer vinden en zaden, noten en bessen op hun menu hebben staan. Ook als er sneeuw ligt scharrelen ze veel op de grond, bij voorkeur onder de dichte dwergrhododendrons, waar de grond open is gebleven.
De vogels nestelen in het hooggebergte. Ze zoeken een holle boomstam of boomholte, meestal niet zo hoog boven de grond en slepen er eerst een dikke laag mos is, waarin ze een broedkuiltje aanbrengen, dat ze met dierhaar en veren bekleden. Er worden 4-5 eitjes gelegd, die zuiver wit zijn en rode vlekjes vertonen, vooral aan het stompe eind. Het vrouwtje broedt alleen en de jongen vliegen 3 weken na het uitkomen uit. Er zijn geen uiterlijke geslachtskenmerken. De vogels zijn afgebeeld op de plant Dendrobium devonianum.